Menu
Image: Pixabay

Hvor Gammel Er Ebeltoft? Se Byens Alder Her

  • D. 22.10.2020

Ebeltoft er omkring 800 år gammel. Byen menes at være anlagt omkring år 1200, hvor byen blev etableret ved den beskyttende vig, der gav stedet en god og naturlig havn.

Byen Ebeltoft opnåede i 1302 status som købstad. Her viser købstadsprivilegiet fra det år, at Ebeltoft allerede der var en by med handel på torvet. Netop den naturlige havn har gjort, at søfarten altid har været en naturlig del af erhvervet, mens placeringen også har gjort, at landbrug og naturen har givet gode indtjeningsmuligheder.

Fra købstad til industriby

Byens grundlag var i flere hundrede år netop de naturlige brancher, som naturen omkring sig førte med sig.

Selvom krigene mod svenskerne ofte forbindes med København og Sjælland, så gik krigen i 1659 hård ud over Ebeltoft. Byen formåede dog at bibeholde sin skikbsfart.

Havneforholdene blev dog dårligere og dårligere op gennem 1700- og 1800-tallet, hvilket førte til, at Ebeltoft i 1801 blot var nede på at have et indbyggertal på 598.

Nedgangen blev vendt, hvor det igen var havnen og søfarten, der var nøglen. Ebeltoft har dog aldrig været en kæmpe storby. Befolkningstallet svingede derfor, så det efter lange perioder med fremgang igen var nede på 2.300 indbyggere i 1960.

Industriens kommen - og de efterfølgende år gjorde, at Ebeltoft gik fra at være en meget lille købstad til at være en by på 5.700 indbyggere i 2004. Der var dermed sket en fordobling af befolkningen i byen på blot 30 år.

Industrien er i dag erstattet af langt flere turistattraktioner, samt muligheden for færgedrift til Sjællands Odde. Det har især været turistbranchen, der har været medvirkende til at styrke byen gennem de sidste mange årtier.

Tak til avXperten

Vi takker avXperten for deres støtte til dette indlæg. Find et stort udvalg af elektronik på avXpertens enorme webshop, hvor du også kan finde tilbehør til elektronik som fx en gamer stol eller måske en smartphone holder til bilen.

Relaterede indlæg